Wednesday, November 05, 2008

Tuesday, August 26, 2008


7-segmentti näyttö pintaan liitettäväksi.

Silloin kun ei haluta välttämättä porata reikiä piirilevyyn, voidaan näyttökomponentin liitosjohtimet kääntää vaakatasoon ja juottaa ne piirilevyn juotostäpliin aivan samoin kuin SMD-komponentinkin liittimet.

Monday, August 18, 2008


LED-komponentit.

LED-komponentit ovat diodin tapaisia rakenteita, joiden läpi kulkeva virta saa ne tuottamaan valoa. Eri aineseoksilla saadaan syntymään erivärisiä valoja. Yhdistämällä rakenteita, saadaan syntymään vaikka valkoista valoa. LED-komponenttien toimintajännite vaihtelee väristä riippuen 1,7.... 3,5 volttiin. Estosuuntaista jännitettä LED kestää alle 10 volttia.

Sunday, August 17, 2008


PTC-vastus.

Tämä komponentti on yleisesti teollisuudessa käytetty lämpötiloja mitattaessa. Sillä on laaja mittausalue ja melkein suora resistanssin muutos lämpötilan astetta kohti.

Monday, August 11, 2008


NTC-vastus.
Tämän komponentin resistanssi pienenee siihen kohdistuvan lämpötilan kasvaessa. Komponentti soveltuu hyvin laitteen lämpötilan valvontaan. Sen voimakkaan epälineaarisuuden vuoksi, sitä on vaikea käyttää lämpötilan mittaukseen.

Friday, August 08, 2008


Transistorien kuvia.
Normaalit pientehotransistorit ovat
yleisesti kotelossa SOT23 tai sitäkin pienemmässä SOT223 kotelossa. Sitten on myös useamman transistorin koteloita, joiden rakenne muistuttaa jo mikropiirien kotelorakennetta.
Nämä kuvat ovat kirjastani: Pintaliitoskomponenttien kytkentöjä.
Jos joku on kiinostunut tuosta kirjasta, niin voin sitä välittää edulliseen hintaan.

Pintaliitostransistorien koteloita.
Tässä pari yleisesti käytettyä SMD-transistorin koteloa. Nuo liittimien merkinnät pätevät melkein kaikkiin bipolaaritransistoreihin. Vaikeutena transistorien tunnistamisessa on, että
kotelossa on vain pari kolme kirjai- ja numeromerkkiä. Esimerkiksi hyvin tunnettu transistori 2N2222
on merkitty 1p tunnuksella. Näistä tunnuksista on tosin taulukoita, mutta ne voivat poiketa eri valmistajilla.

Wednesday, July 23, 2008


VASTUSVERKOT
Silloin kun kytkentään tarvitaan useita samanarvoisia vastuksia, samaan ryhmään, voidaan ne sijoittaa samaan koteloon. Näin tehdään esimerkiksi väylien ylösvetovastusten kohdalla.
Käytetään tällöin vastusverkkoa, koska se vie pienemmän tilan ja on nopeampi asentaa. Verkoissa on useita sisäisiä rakenteita, ja niiden sekoittuessa selvittäminen on työlästä.

Thursday, June 12, 2008



SMD-kelojen rakenne on perinteisiin keloihin verrattuna myös paljon muuttunut. Päältä katsoen komponentti ei näytäkkään kelalta. Kelojen induktanssiarvot ilmoitetaan myös numerokoodina, samalla tapaa kuin vastuksissakin arvot ilmoitetaan. Perusarvo on mikro-Henry. Niinpä tuo keskellä oleva kelan induktanssi on 470 mikro-Henryä. Kelan koko taas on riippuvainen kelan virran kestävyydestä. Kelojen käyttö lisääntynyt paljon virtalähdeiden hakkuritekniikan myötä.

Monday, March 24, 2008




Tantaalikondensaattorit ovat nykyisin hyvin yleisessä käytössä elektronisissa laitteissa. Niihin saadaan pieneen tilaan melko paljon kapasitanssia ja muutenkin niiden tekniset ominaisuudet ovat hyvät. Asennuksessa tulee huomioida, että niiden asennussuunta tulee oikein. Anodi eli plus on merkitty tummalla kaistaleella vaaleissa tantaaleissa ja vaalealla kaistaleella tummissa tantaaleissa.

Friday, March 21, 2008



Kondensaattorin kapasitanssikoodi muodostuu kirjaimesta ja numerosta. Kirjain antaa kapasitanssin numero-arvon ja numerosta saadaan kerroin, jolla numeroarvo on kerrottava kapa-sitanssiarvon saamiseksi. Perusarvo-na on pikofaradi.

Keraamisten kondensaattoreiden koodimerkinnät ovat todella pieniä. Tarvitaan suurennuslasi ja hyvä kohdevalo niiden eroittamiseen. Siksi huolellinen säilytys on näissäkin paikallaan.



Kannuelektrolyyttien mitat ovat tuossa taulukossa. Niitä tarvitaan piirilevyn suunnittelussa. Elektro-lyyttikondensaattoreissa on useita laatuja ja esimerkiksi hakkurikäyt-töön sopivat vain siihen tarkoitukseen valmistetut laadut. Ominaisuudet käyvät selville myyntiluetteloista.


Pintaliitoskondensaattoreita löytyy laadullisesti lähes sama määrä kuin perinteisiäkin kondensaattoreita. Koska pienikokoisiin keraamisiin kondensaattoreihin on ollut vaikea kirjoittaa niiden arvoja, on konden-saattoreiden säilytyksessä pidettävä huolta, että erisuuret kapasitanssit eivät pääse sekaantumaan.

Nyt tosin eräs valmistaja on ruvennut koodaamaan keraamisiin palohin ka-pasitanssiarvot. Näistä esimerkki täällä blogissa.

Monday, March 17, 2008


SMD-vastusten tuuma-arvot, millimitat ja tehojen sieto.

SMD-palavastusten koodiesimerkkejä.

Palavastusten resistanssi ilmoitetaan numerokoodina. Epätarkemmissa vastuksissa käytetään kolmen numeron koodia, ja tarkkuusvastuksissa neljän numeron koodia.

Monday, March 10, 2008


Kuvassa on viisitoista pintaliitosvastusta, joiden resistanssiarvot pitäisi tunnistaa ! Vastuksessa R9 on numerot 1001.

Sunday, March 09, 2008


Lämpömittariin tarvittavat komponentit ovat pääosiltaan SMD-tyyppiä. Siksi esittelen ne seuraavissa kuvissa. LED-lamput ovat reikiin asennettavia ja samoin isot näytöt, mutta näyttöjen liittimet käännetään vaakasuoraan ja asennetaan kuten pintaliitoskomponentit.

Lämpömittariin käytettäviä puolijohteita ja mikropiirejä.

Saturday, March 08, 2008



50 mm korkeat 7-segmenttinäytöt ovat käytössä tässä lämpömittarissani.

Käytän sisälämpötilan mittaukseen LM35 anturia. Sen kytkeminen mikro-ohjaimen A/D-liitäntään on erittäin helppo. Anturi antaa 10 mV astetta kohti ja tuo arvo on suoraan muunnettavissa 7-segmentti näyttöön.

Wednesday, February 27, 2008


Tässä kuvassa ovat pintaliitosvastukset kuvattu kooltaan suhteessa niiden kestämään tehoon. Kuvassa on myös vastusten millimitat tuumamittojen ohella.