Monday, March 24, 2008




Tantaalikondensaattorit ovat nykyisin hyvin yleisessä käytössä elektronisissa laitteissa. Niihin saadaan pieneen tilaan melko paljon kapasitanssia ja muutenkin niiden tekniset ominaisuudet ovat hyvät. Asennuksessa tulee huomioida, että niiden asennussuunta tulee oikein. Anodi eli plus on merkitty tummalla kaistaleella vaaleissa tantaaleissa ja vaalealla kaistaleella tummissa tantaaleissa.

Friday, March 21, 2008



Kondensaattorin kapasitanssikoodi muodostuu kirjaimesta ja numerosta. Kirjain antaa kapasitanssin numero-arvon ja numerosta saadaan kerroin, jolla numeroarvo on kerrottava kapa-sitanssiarvon saamiseksi. Perusarvo-na on pikofaradi.

Keraamisten kondensaattoreiden koodimerkinnät ovat todella pieniä. Tarvitaan suurennuslasi ja hyvä kohdevalo niiden eroittamiseen. Siksi huolellinen säilytys on näissäkin paikallaan.



Kannuelektrolyyttien mitat ovat tuossa taulukossa. Niitä tarvitaan piirilevyn suunnittelussa. Elektro-lyyttikondensaattoreissa on useita laatuja ja esimerkiksi hakkurikäyt-töön sopivat vain siihen tarkoitukseen valmistetut laadut. Ominaisuudet käyvät selville myyntiluetteloista.


Pintaliitoskondensaattoreita löytyy laadullisesti lähes sama määrä kuin perinteisiäkin kondensaattoreita. Koska pienikokoisiin keraamisiin kondensaattoreihin on ollut vaikea kirjoittaa niiden arvoja, on konden-saattoreiden säilytyksessä pidettävä huolta, että erisuuret kapasitanssit eivät pääse sekaantumaan.

Nyt tosin eräs valmistaja on ruvennut koodaamaan keraamisiin palohin ka-pasitanssiarvot. Näistä esimerkki täällä blogissa.

Monday, March 17, 2008


SMD-vastusten tuuma-arvot, millimitat ja tehojen sieto.

SMD-palavastusten koodiesimerkkejä.

Palavastusten resistanssi ilmoitetaan numerokoodina. Epätarkemmissa vastuksissa käytetään kolmen numeron koodia, ja tarkkuusvastuksissa neljän numeron koodia.

Monday, March 10, 2008


Kuvassa on viisitoista pintaliitosvastusta, joiden resistanssiarvot pitäisi tunnistaa ! Vastuksessa R9 on numerot 1001.

Sunday, March 09, 2008


Lämpömittariin tarvittavat komponentit ovat pääosiltaan SMD-tyyppiä. Siksi esittelen ne seuraavissa kuvissa. LED-lamput ovat reikiin asennettavia ja samoin isot näytöt, mutta näyttöjen liittimet käännetään vaakasuoraan ja asennetaan kuten pintaliitoskomponentit.

Lämpömittariin käytettäviä puolijohteita ja mikropiirejä.

Saturday, March 08, 2008



50 mm korkeat 7-segmenttinäytöt ovat käytössä tässä lämpömittarissani.

Käytän sisälämpötilan mittaukseen LM35 anturia. Sen kytkeminen mikro-ohjaimen A/D-liitäntään on erittäin helppo. Anturi antaa 10 mV astetta kohti ja tuo arvo on suoraan muunnettavissa 7-segmentti näyttöön.